Εσπερίδα με τίτλο «Η Κρήτη επιχειρεί στην υποσαχάρια Αφρική» πραγματοποίησε η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα τέσσερα Εμπορικά Επιμελητήρια της Κρήτης την Δευτέρα 16/5/16

Στο πλαίσιο της υποστήριξης με πρακτικό τρόπο της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα τέσσερα Εμπορικά Επιμελητήρια της Κρήτης διοργάνωσαν ενημερωτική εσπερίδα για χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής , την Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, 18:00- 21.30, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, αίθουσα Καστελλάκη (Κορωναίου 9 71202, Ηράκλειο ). Στην εκδήλωση έγιναν παρουσιάσεις για τις χώρες, Αιθιοπία, Νιγηρία, Νότια Αφρική, και Ζάμπια.

Η Υποσαχάρια Αφρική αποτελεί ανερχόμενη δύναμη στην παγκόσμια οικονομία και πολλές μελέτες επισημαίνουν ότι αρκετές από τις χώρες της περιοχής προσφέρουν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες σε συγκεκριμένους τομείς λόγω των αναγκών για εκσυγχρονισμό υποδομών, τεχνολογική εξέλιξη και γενικότερα, αναβάθμιση βιοτικού επιπέδου. Οι έντονες πιέσεις που δέχονται οι ελληνικές εταιρίες λόγω της ύφεσης οδηγούν στην αναζήτηση νέων αγορών, συνεργασιών και συμπράξεων και η Υποσαχάρια Αφρική μπορεί να αποτελέσει πρόσφορη διέξοδο τόσο για τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών όσο και για την παραγωγική δραστηριότητα και τις επενδύσεις.

Στην εσπερίδα έγιναν παρουσιάσεις από επιχειρηματίες που έχουν πλούσια εμπειρία καθώς και από στελέχη Πρεσβειών για την πορεία της οικονομίας των χωρών και εκτιμήσεις για μελλοντικές εξελίξεις, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις συνθήκες που επικρατούν, τις διαδικασίες, τους τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και προοπτικές, τις δυνατότητες συμπράξεων με τοπικούς εταίρους, τις πρακτικές, κλπ.

Eνημερωτική Ημερίδα με θέμα «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΖΑΜΠΙΑ» συνδιοργάνωσε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το ΕλληνοΖαμπιανό Αναπτυξιακό και Επιχειρηματικό Συμβούλιο στις 15/4/15

Στο πλαίσιο της έμπρακτης υποστήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας σε συνεργασία με το ΕλληνοΖαμπιανό Αναπτυξιακό και Επιχειρηματικό Συμβούλιο συνδιοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΖΑΜΠΙΑ», την Τετάρτη 15 Απριλίου 2015 και ώρα 18:30-20:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας (πλατεία 23ης Μαρτίου).

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σχετικά με τις ευκαιρίες επενδύσεων και τις προοπτικές προώθησης ελληνικών προϊόντων στη ΖΑΜΠΙΑ.

Στην παρουσίαση θα αναπτύχθηκαν οι εμπειρίες από επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ζάμπια, έγιναν αναφορές για την πορεία της οικονομίας της και εκτιμήσεις για μελλοντικές εξελίξεις, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις συνθήκες που επικρατούν, τις διαδικασίες, τους τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και προοπτικές, τις δυνατότητες συμπράξεων με τοπικούς εταίρους, κ.λπ.

Ημερίδα για τις αναδυόμενες αγορές της Υποσαχάριας Αφρικής πραγματοποίησε ο ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων και   το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο την Πέμπτη 12/3/15

Eνημερωτική Ημερίδα για τις αναδυόμενες αγορές της Υποσαχάριας Αφρικής διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη στις 12 Μαρτίου ο ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων  και το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξηςσε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας. Την εκδήλωση, στην οποία έγιναν αναλυτικές παρουσιάσεις για τη Νότια Αφρική, τη Νιγηρία, τη Ζάμπια, τη Mποτσουάνα και την Κένυα, παρακολούθησαν 100 στελέχη ελληνικών εταιριών, καταδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον που προκαλεί η Αφρικανική ήπειρος, ενώ παρέστησαν ανώτερα στελέχη Πρεσβειών.

Ομιλητές ήταν εκπρόσωποι Πρεσβειών και στελέχη επιχειρήσεων με τοπική δραστηριότητα που αναφέρθηκαν στην πολύτιμη εμπειρία τους για την οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξης των χωρών, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τις δυνατότητες εισόδου στις συγκεκριμένες αγορές. Χαιρετισμό απεύθυναν οι κ.κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, 1ος Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Κυριάκος Λουφάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας και ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Μέλος Διοικητικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.

Ημερίδα για τις αναδυόμενες αγορές της Υποσαχάριας Αφρικής πραγματοποίησε ο ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων και το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο την Τρίτη 17/2/15

Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του ΣΕΒ Διεθνείς Δράσεις και του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου για την υποστήριξη με πρακτικό τρόπο της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.  Εκπρόσωποι Πρεσβειών και στελέχη επιχειρήσεων με τοπική δραστηριότητα αναφέρθηκαν στην πολύτιμη εμπειρία τους για την οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξης των χωρών, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τις δυνατότητες εισόδου στις αγορές για 6 χώρες, τη Νότια Αφρική, τη Νιγηρία, τη Ζάμπια, τη Mποτσουάνα, την Κένυα και την  Αιθιοπία. Την εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν Πρέσβεις και Πρόξενοι και ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, παρακολούθησαν 150 στελέχη ελληνικών εταιριών, καταδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον που προκαλεί η Αφρικανική ήπειρος.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων κ. Θανάσης Λαβίδας τόνισε ότι η Υποσαχάρια Αφρική αποτελεί ανερχόμενη δύναμη, με ιδιαιτερότητες και ποικιλομορφία αγορών, αλλά και προσφορά σημαντικών επιχειρηματικών ευκαιριών λόγω των αναγκών για εκσυγχρονισμό των υποδομών, την τεχνολογική εξέλιξη και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου. Οι συγκεκριμένες χώρες, με συνολικό πληθυσμό 385 εκατομμύρια κατοίκους, εμφανίζουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (η Ν. Αφρική 3%, η Νιγηρία 6,2%, η Ζάμπια 7,1%, η Μποτσουάνα 6%, η Κένυα 5,5%, η Αιθιοπία 10,4%).

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, σημείωσε, καλούνται να επιδοθούν σε ένα εξαγωγικό και επενδυτικό «σαφάρι» και, παρά τις δυσκολίες, να διεκδικήσουν ρόλο στην πρόοδο και εξέλιξή τους μεταφέροντας τεχνογνωσία, ενεργοποιώντας το νεανικό ανθρώπινο δυναμικό, εισάγοντας σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής, προσφέροντας νέα και ανταγωνιστικά προϊόντα ευρωπαϊκής ποιότητας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην παραγωγή και διαχείριση ενέργειας, σε κατασκευαστικά έργα μεγάλης και μεσαίας κλίμακας, στο περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους, στην ανάπτυξη της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, στην αγροτική παραγωγή, στα φαρμακευτικά προϊόντα και τις υπηρεσίες υγείας, με πολλές ακόμα ευκαιρίες και σε άλλους κλάδους.

«Ημερίδα για Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στην Υποσαχάρια Αφρική» Τρίτη 17/2/15

Στο πλαίσιο της υποστήριξης με πρακτικό τρόπο της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων ο ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων σε συνεργασία με το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα για 7 χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015, 15:30-19:00, στα γραφεία του ΣΕΒ (Ξενοφώντος 5, Σύνταγμα). Στην εκδήλωση θα γίνουν παρουσιάσεις για 7 χώρες της περιοχής, τη Νότια Αφρική, τη Νιγηρία, τη Ζάμπια, τη Γκάνα, την Αγκόλα, την Κένυα και την Αιθιοπία. Aντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Μάρτιο σε συνεργασία με τους τοπικούς Φορείς.

Στην Ημερίδα συμμετέχει και το Ελληνοζαμπιανό Επιμέλητηριο.

21/11/2014 - Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2014 επίσκεψη στο Επιμελητήριο της Μεσσηνίας από τον πρόεδρο του ΕλληνοΖαμπιανού Επιμελητηρίου κ. Δημήτρη Λουκά.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κύριος Δημήτρης Μανιάτης υποδέχτηκε τους εκπρόσωπους του Επιμελητηρίου και στη συνέχεια ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση για τις προοπτικές της υποσαχάριας Αφρικής και ειδικότερα για την αγορά της Ζάμπιας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον βρέθηκε στο θέμα της εξωστρέφειας και στους τρόπους που υπάρχουν για να εκμεταλλευτούν εμπορικά την αγορά της Ζάμπιας οι επιχειρηματίες της Μεσσηνίας πραγματοποιώντας εξαγωγές με προϊόντα που παράγονται στο Νομό.

Ο κύριος Μανιάτης προσκάλεσε το ΕλληνοΖαμπιανό Επιμελητήριο να πραγματοποιήσει ημερίδα με αντικείμενο τις προοπτικές της αγοράς της Ζάμπιας προκειμένου να επικοινωνηθεί στους επιχειρηματίες της Μεσσηνίας μία σημαντική ευκαιρία διεξόδου από την ελληνική αγορά.

24/10/2014 - Εκδήλωση του Σ.Ε.Β.Ε. με θέμα «Γιατί στη Ζάμπια ;»

Πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2014 η ενημέρωση για τις δυνατότητες που προσφέρει η αγορά της Ζάμπιας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, την οποία διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη στα γραφεία του ΣΕΒΕ ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και το Ελληνοζαμπιανό Επιμελητήριο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη του ΣΕΒΕ που θέλησαν να ενημερωθούν για την αγορά της Αφρικής και συγκεκριμένα της Ζάμπιας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ. Κυριάκος Λουφάκης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στην ανερχόμενη σημασία των αφρικανικών χωρών για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Υπάρχουν προοπτικές όχι μόνο στον τομέα των εξαγωγών αλλά και σε ευρύτερη συνεργασία όπως στη μεταφορά τεχνογνωσίας στην παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών και στις παραγωγικές επενδύσεις. Αν και υπάρχουν ιδιαιτερότητες ανά χώρα, η Αφρικανική Ήπειρος παρουσιάζει πλέον υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι πλούσια σε πρώτες ύλες, χλωρίδα και πανίδα, έχει διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό ως επί το πλείστον νεαρής ηλικίας και βρίσκεται σε τέτοια γεωγραφική θέση που μπορεί κάλλιστα, στηριζόμενη σε επενδυτικές δράσεις και αναπτυξιακά προγράμματα, να αποτελέσει στο μέλλον σημείο αναφοράς στο διεθνή οικονομικό χάρτη. Γι’ αυτό και η ΕΕ δρομολογεί τη διάθεση κονδυλίων για την ενίσχυση της συνεργασίας ΕU-Africa με τη διαμόρφωση διηπειρωτικών προγραμμάτων με σκοπό τη σύμπραξη ευρωπαϊκών και αφρικανικών επιχειρήσεων.

Στην παρουσίασή του ο πρόεδρος του ΕλληνοΖαμπιανού Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Λουκάς παρουσίασε τρέχοντα κοινωνικοοικονομικά στοιχεία της Ζάμπιας, καθώς και τους επιχειρηματικούς τομείς ανάπτυξής της, δίνοντας έμφαση στον ρόλο του ΕλληνοΖαμπιανού Επιμελητηρίου και στις υπηρεσίες που θα προσφέρει στα μέλη του.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο ρόλος του Επιμελητηρίου είναι η συνεχής στήριξη και ανάπτυξη των ΕλληνοΖαμπιανών επιχειρηματικών σχέσεων με σκοπό την ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δυο κρατών. Στη συνέχεια ανέπτυξε τις πρακτικές που θα αντιμετωπίσει μια νέα αναπτυσσόμενη εταιρία στη Ζάμπια. Οι κλάδοι που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και παρουσιάστηκαν, είναι αυτοί των κατασκευών/δομικών υλικών & μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Επίσης, αναφέρθηκε σε επικείμενες επιχειρηματικές αποστολές στη Ζάμπια και την επίσκεψη στον χώρο υποδοχής ελληνικών επιχειρήσεων που λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων.

Η αξιοποίηση των οικονομικών ευκαιριών ανάπτυξης ελληνικών επιχειρήσεων στη Ζάμπια στηρίζει την εξωστρέφεια που επιλέγουν λόγω της οικονομικής κρίσης οι επιχειρήσεις στην χώρα και βρίσκει αρωγό το νεοσύστατο ΕλληνοΖαμπιανό Επιμελητήριο που εδρεύει στην Αθήνα.

Την εκδηλωση κάλυψε ο ηλεκτρονικός και έντυπος τυπος.

www.protothema.gr

www.capital.gr

www.matrix24.gr

www.emea.gr

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-www.makthes.gr

23/10/2014 - Εκδήλωση του Σ.Ε.Β.Ε.

Ενημέρωση για τις δυνατότητες που προσφέρει η αγορά της Ζάμπια για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Χώρος : Γραφεία ΣΕΒΕ

Ώρα : 17:00

Λεπτομέριες για την συμμετοχή σας ΕΔΩ

19/06/2014

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις 18 Ιουνίου, η πρώτη συνάντηση του ΕλληνοΖαμπιανού Επιμελητηρίου στο ξενοδοχείο Stratos Vassilikos.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες που επιθυμούν να διευρύνουν τις επιχειρήσεις τους στην αγορά της Αφρικής και συγκεκριμένα της Ζάμπιας. Ο πρόεδρος του  ΕλληνοΖαμπιανού Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Λουκάς παρουσίασε τρέχοντα κοινωνικοοικονομικά στοιχεία της  Ζάμπιας, καθώς και τους επιχειρηματικούς τομείς ανάπτυξής της, δίνοντας έμφαση στον ρόλο του νεοσύστατου ΕλληνοΖαμπιανού Επιμελητηρίου και στις υπηρεσίες που θα προσφέρει στα μέλη του.

Εκδηλώσεις - Νέα

$52m eucalyptus plantation on cards

A US$52 million eucalyptus plantation is expected to be established by Greek investors in the country, with over 250 jobs expected to be created, Greek-Zambia Chamber of Commerce board member Andreas Vlachos has disclosed. Eucalyptus is a high-value plant used in the manufacturing of paper medicine and cosmetics, and is a source of biomass, among other uses.

Μάθετε ΠερισσότεραΗ Κρητική επιχειρηματικότητα στην υποσαχάρια Αφρική, Crete TV 17/5/16


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΖΑΜΠΙΑ

Το ΕλληνοΖαμπιανό Επιμελητήριο πραγματοποίησε επιχειρηματική αποστολή στη Ζάμπια με σκοπό τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών για τα μέλη της. Η αποστολή έγινε στο διάστημα από 16/10/2015 έως 24/10/2015. Στα πλαίσια της αποστολής πραγματοποιήθηκε το πρώτο Hellenic – Zambian Business Forum στις 20/10/2015 με τη συμμετοχή του Zambian Development Agency (ZDA).

Μάθετε Περισσότερα


«Ημερίδα για Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στην Υποσαχάρια Αφρική» Τρίτη 17/2/15.

Μάθετε Περισσότερα


Ο Edgar Chagwa Lungu νέος πρόεδρος της Ζάμπιας
26/01/2015

Με επιτυχία και ομαλότητα πραγματοποιήθηκαν στη Ζάμπια οι εθνικές εκλογές, οι οποίες ανέδειξαν ως νέο Πρόεδρος της Ζάμπια τον κύριο Edgar Chaqwa Lungu. Ο κύριος Lungu προέρχεται από την παράταξη του Πατριωτικού Μετώπου, όπου ήταν η παράταξη που είναι ήδη στην κυβέρνηση. Ο νέος πρόεδρος της Ζάμπια θεωρείται συνεχιστής του αναπτυξιακού έργου του αποβιώσαντα Προέδρου κυρίου Sata.

Το Ελληνο - Ζαμπιανό επιμελητήριο του εύχεται θερμά συγχαρητήρια και καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο του.